Nadir vakalar olsalar dahi uçak yolculuğu esnasında doğan çocuklar hakkında birçok şehir efsanesi vardır. Peki, uçakta doğan bebekler hakkındaki bu efsaneler ne kadar doğru? Dünya vatandaşı hakkını mı kazanıyorlar? İşte uçak yolculuğunda doğan bebekler hakkında tüm detaylar…

Uçakla seyahat eden hamile kadınların seyahatleri sırasında doğum yapmaları ve sonrasında doğan bebeklerin kazandığı haklar, birçok kişi için merak konusu olmuştur. Bu konuda çeşitli söylentiler dolaşmaktadır. Bazılarına göre, uçakta doğan çocuklar dünya vatandaşı olur ve tüm ülkelere vizesiz girebildiği efsaneleri dilden dile dolaşmaktadır. Konuşulanlar her ne kadar farklı olsa da gerçek aslında bambaşka olduğu ortada.

Uçakta doğan bebekler dünya vatandaşı mı sayılıyor?

 “Uçakta doğan bebeğin dünya vatandaşı olduğu, bütün ülkelere vizesiz gireceği ve doğan bebeğin tüm hayatı boyunca eğitim masraflarının tamamının THY tarafından karşılandığı dilden dile dolaşır. Ayrıca, uçakta doğan bu bebeğe uçak firması tarafından hayatı boyunca ücretsiz seyahat hakkı verildiği kanun olarak değil, firmalar arasında bir gelenek haline geldiği söylenir. Ayrıca bu uygulama, firmanın kendi inisiyatifindedir.” iddiaları yıllar boyunca bir şehir efsanesi gibi dolanır. Fakat bu iddialar yalnızca bir şehir efsanesindir ve gerçek ise şöyledir;

uçakUçakta doğan bir bebeğin vatandaşı olacağı ülke, doğumun gerçekleştiği ülkenin kurallarına göre belirlenir. Bu durum, çoğu zaman uçağın kalktığı ülke ya da ineceği ülke olarak belirlenir. Bazı durumlarda ise bebek hangi ülkenin hava sahasında doğmuşsa, o ülkenin vatandaşı olabilir. Yani, uçakta doğan bebeklerin dünya vatandaşı olduğu iddiaları doğru değildir.

Gerekli şartlar incelendiğinde, örneğin Türkiye'de yapılan bir doğumda, çocuğun vatandaşlık hakkı için anne veya babasının Türk vatandaşı olması şartı aranır. Bu kural, birçok Avrupa ülkesinde de geçerlidir. Ancak, ABD'de gerçekleşen bir doğumda kendi toprakları içinde doğan çocuklara, anne ve baba şartı aranmaksızın otomatik olarak vatandaşlık hakkı verilmektedir.

Uçakta doğan bebeklerin hakları nelerdir?

Erzincan’da uzun sure elektrik kesilecek! İşte o ilçeler ve köyler Erzincan’da uzun sure elektrik kesilecek! İşte o ilçeler ve köyler

Uçakta doğan bebeklerle ilgili efsaneleşen bir diğer söylenti ise ücretsiz uçuş haklarının bulunmasıdır. Bu doğan bebeklerin ömürleri boyunca ücretsiz uçuş hakkı kazanmasıyla ilgili birçok iddia bulunur. Peki, bu iddialar ne kadar doğru? Aslında bu efsaneleşen söylentilerin bir kısmı yalnızca bir şehir efsanesi olsa da bir kısmı söylentileri doğrudur.

Bebek SatişiÖmür boyu ücretsiz uçuş hakkı:

Uçakta doğan bebekler için ücretsiz uçuş hakkı verilmesine dair herhangi bir kanun yoktur. Ancak havayolu firmaları, kendi inisiyatiflerini kullanarak yolcularına böyle bir hak tanıyabilirler. Bazı havayolu şirketleri, uçakta doğan bebeklere jest yaparak ömür boyu bedava uçuş kolaylığı sağlayabilirler.

Örneğin, Türk Hava Yolları bu tür durumlarda herhangi bir ücretsiz uçuş hakkı vermediklerini duyurur. Ancak, Virgin Atlantic isimli hava yolu şirketi, uçakta doğan bir bebeğe 21 yaşına varıncaya kadar ücretsiz uçuş hakkı tanıyacaklarını bildirmiştir.

Eğitim masraflarının karşılanması:

Aynı şekilde, uçakta doğan bebeklerin yaşamları boyunca eğitim masraflarının karşılanması durumu da yine şirketlerin inisiyatiflerine göre değişiklik göstermektedir. Bu konuyla alakalı herhangi bir kanun bulunmamaktadır ve hiçbir hava yolu firması, uçakta bebek doğması nedeniyle bu bebeğin eğitim masraflarını karşılayacaklarına dair bir hak tanımamıştır.